Het was me het dagje wel – verslag, foto’s en video

Het was me het dagje wel!

Verslag van het Techniek Toernooi Noord-Holland 2017 door Max van Deurzen

Net als vorig jaar hebben we op bestelling een prachtig voorjaarszonnetje. Op deze eerste mooie dag van het jaar verzamelen leerlingen van  26 basisscholen zich in Alkmaar, voor een spannende wedstrijd. Het is16 maart, de finale van het Techniek Toernooi Noord-Holland. Welke teams weten met hun inventieve creaties de jury het meest te overtuigen? En waar gaan de andere prijzen naartoe? Vandaag wordt het allemaal duidelijk.

 

(video Alkmaar Centraal)

We tellen dit jaar een record aantal deelnemende basisscholen. Heugelijk feit voor deze 9de editie van het Techniek Toernooi Noord-Holland. Van overal in de provincie komen ze samen om de kers op de taart van hun maandenlange technisch avontuur te plaatsen. Rond het middaguur stroomt de Hogeschool iPabo in Alkmaar vol.

Kinderen van alle leeftijden kijken verwonderd naar de trucs van goochelaar Lodewijk, waarvan niet duidelijk is hoe hij het nou doet. Het blijft magie. Techniek is vertegenwoordigd op de Techniekmarkt, waar je onder meer kan leren pijpsnijden, kluiskraken en je kunt vergapen aan borstelende robots. Nieuwsgierig proberen de kinderen de vele proefjes uit. Voor de hongerigen is er een 3d-pannenkoekenprinter.

Geweldig leuk die Techniekmarkt, maar nu het belangrijkste waarvoor ze met z’n allen naar Alkmaar zijn gekomen. De leerlingen van de Noord-Hollandse basischolen gaan snel aan de slag om hun eigen technische creaties in elkaar te zetten. Wat een drukte van belang, de iPabo barst bijna uit zijn  voegen van alle bedrijvigheid. Buiten stijgen de eerste waterraketten naar zo hoog mogelijk hoogtes, binnen racen de elektrische auto’s en stuiven ballonwagens over de vloeren van het klaslokaal. Weer elders worden ingenieuze bouwwerkjes van schuimwokkels en satéstokjes geprikt. ‘Pas op, niet binnenkomen!’, roept een jurylid in toga als uw verslaggever probeert te kijken naar hoe het met de potloodtorens gaat. De kleinste beweging kan het einde betekenen. En dat willen we niet.

Ik ga nog even een potje video-meppen met presentatrice Sosha van het Klokhuis. Ze is verwonderd, net als ik, over de vele creatieve oplossingen die de teams hebben bedacht voor hun opdracht. Sosha is hier in Alkmaar om het spannendste moment van de dag in goede banen te leiden. Aan het eind van een dag lang bouwen, knutselen, verwonderen en spelen komen de leerlingen samen in de aula waar ze na een dansje helemaal klaar zijn voor de aankondiging van de prijswinnaars. Per onderdeel wordt een eerste, tweede en derde prijs uitgedeeld, alsmede de creatieviteitsprijs voor het meest creatieve team.

Eén voor één komen de gelukkige winnaars op het podium langs, om hun prijs op te halen. Nog even op de foto, en dan genieten van de overwinning. En de geldprijs voor technisch onderwijs natuurlijk. Maar dat is voor later. De belangstrijkste conclusies voor nu zijn dat 1) meedoen belangrijker is dan winnen (en soms leuker) en 2) dat het zonnetje schijnt. In de ondergaande lentezon verspreiden de basisschoolleerlingen en leerkrachten van Noord-Holland zich weer over de provincie. Het was me het dagje wel!

De foto’s van S. Bos hebben we samen met de video op de centrale website van het Techniek Toernooi Noord-Holland geplaatst.

Hier mijn aanvullende sfeer-impressie met de smartphone (klik op een foto om door de galerij te swipen):

Advertenties